Diety

Dieta przy nadkwaśności żołądka 1
Cel diety:
  • usunięcie, zmniejszenie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego związane z nadmiarem kwasu solnego,
  • unikanie produktów i potraw pobudzających wydzielanie soku żołądkowego oraz drażniących jego błonę śluzową.
Ogólne właściwości diety:
  • wysokobiałkowa, pełnowartościowa pod względem zawartości składników pokarmowych nie drażniących błony śluzowej żołądka.
Ogólne zasady realizowania diety:
  • wyłączyć produkty ciężkostrawne, zawierające dużo błonnika, zbyt objętościowe, pobudzające wydzielanie kwasu solnego, silnie drażniące błonę śluzową żołądka.
  • zwiększyć ilość lekkostrawnych produktów i potraw, zdolnych do wiązania kwasu solnego lub hamującego jego wydzielanie,
  • zabronione są: potrawy smażone, ostre przyprawy, używki, ostre dodatki.

 



Dieta przy niedokwaśności żołądka
Cel diety:
  • usunięcie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Poprawa w zakresie wydzielania soków trawiennych oraz poprawa trawienia, wchłaniania, funkcji motorycznych,
  • prawidłowe odżywianie organizmu,
  • wyrównanie niedoborów w odżywianiu, jeżeli one istnieją.
Ogólne właściwości diety:
  • pełnowartościowa pod względem zasadności składników pokarmowych, lekkostrawna i pobudzająca wydzielanie soków trawiennych.
Ogólne zasady dotyczące realizowania diety:
  • posiłki mniej obfite 5-6 razy dziennie,
  • unikanie produktów i potraw ciężkostrawnych np. razowego pieczywa, nasion roślin motylkowych, tłustych gatunków mięs, smażonych potraw, konserw mięsnych i rybnych, twardych serów podpuszczkowych, smalcu, słoniny,
  • stosowanie produktów i potraw łagodnie pobudzających łaknienie i wydzielanie soków trawiennych np. rosoły, buliony, soki owocowe i warzywne, warzywa gotowane lub surowe,
  • techniki przyrządzania potraw: gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez uprzedniego smażenia, pieczenie w pergaminie. Potrawy dobrze rozdrobnione.
Dieta przy schorzeniach wątroby
Cel diety:
  • usunięcie czynników pochodzenia pokarmowego wywołujących podrażnienie dróg żółciowych lub pęcherzyka żółciowego oraz bóle oraz dostarczenie wszystkich składników w ilościach niezbędnych dla prawidłowego odżywiania i dla przebiegu procesów regeneracji wątroby.
Ogólne właściwości diety:
  • lekkostrawna, wysokobiałkowa, wysoko węglowodanowa i niskotłuszczowa oraz nie zawierająca produktów wzdymających albo drażniących miąższ wątroby lub drogi żółciowe.
Ogólne zasady realizowania diety:
  • posiłki ilościowo mniejsze 4-6 dziennie, zalecane ½ porcji,
  • eliminowanie ostrych przypraw i zmniejszenie spożywania tłuszczów do około 1g/1kg masy ciała.
  • zwiększenie podaży białek i węglowodanów.



 


Dieta przy schorzeniach nerek
Cel diety:
  • dostarczanie atrakcyjnych i lekkostrawnych posiłków,
  • zmniejszenie ilości sodu w pożywieniu, ograniczenie przyjmowania płynów,
  • ograniczenie w pożywieniu zawartości czynników drażniących nerki lub zwiększających pracę nerek oraz układu krążenia.
Ogólne właściwości diety:
  • zmniejszenie ilości sodu w pożywieniu przez sporządzenie posiłków z dodatkiem małej ilości soli kuchennej ale z zakazem dosalania lub bez dodatku soli kuchennej,
  • wyeliminowanie wszelkich artykułów spożywczych konserwowanych za pomocą soli lub z dużym jej dodatkiem,
  • ograniczenie ostrych przypraw, gdyż pobudzają nie tylko apetyt ale i pragnienie,
  • zmniejszenie spożycia produktów ciężkostrawnych i wzdymających,
  • ograniczenie spożywania tłuszczów,
  • zwiększenie spożywania produktów węglowodanowych np. potraw mącznych, ziemniaków, warzyw łatwiej strawnych,
  • najbardziej właściwie jest stosowanie potraw gotowanych, a eliminuje się spożywanie potraw smażonych.



 
Dieta odżywcza
Cel diety:
  • dieta odżywcza daje nam szerokie możliwości wprowadzenia potraw do naszego jadłospisu, 
  • służy ona przede wszystkim do zaspokojenia naszych fantazji kulinarnych, stąd bogaty asortyment potraw: od dań jarskich poprzez półmięsne, mięsne, rybne, różnego rodzaju sałatki, surówki, soki i napoje,
  • również techniki przyrządzania potraw nie ograniczają nas w żaden sposób. Potrawy smażone, gotowane, duszone, pieczone, z grilla są mile widziane na naszych talerzach. Dodatek przypraw poprawa walory estetyczne i smakowe dań.

Jest ona polecana dla osób pragnących zdrowo się odżywiać, chcących utrzymać dobrą formę.